Przepis na puszyste pancakes

Ten prosty przepis sprawia, że naleśniki są lekkie i puszyste, wymagają tylko kilku prostych składników, które prawdopodobnie masz teraz w kuchni. Wszyscy uwielbiamy proste i bezproblemowe przepisy, a ten przepis jest właśnie taki.

Szybko je zrobisz i na pewno masz wszystko, czego potrzebujesz, aby je teraz zrobić. W przeszłości używaliśmy pudełkowych miksów naleśnikowych. Zapomnijmy o tamtych czasach. Pudełkowane mieszanki są świetne, ale wszystko, co jest potrzebne do przygotowania pysznych naleśników, już jest w naszej kuchni. Ten przepis jest bardzo prosty! Naleśniki nie są zbyt słodkie i mają lekki aromat wanilii.

Składniki

  • Mąka – używaj mąki pszennej lub pełnoziarnistej. Połączenie obu może również być dobrym pomysłem.
  • Cukier – używamy granulowanego cukru, ale można także eksperymentować z brązowym cukrem. Brązowy cukier sprawi, że naleśniki będą trochę bardziej wilgotniejsze.
  • Proszek do pieczenia – proszek do pieczenia sprawia, że naleśniki będą lekkie i puszyste.
  • Sól – 3/4 łyżeczki gruboziarnistej soli (lub 1/2 łyżeczki drobnej soli). Ładnie zrównoważy cukier i pozwoli na upieczenie dużej ilości naleśników. Jeśli używasz solonego masła, możesz ilość soli zmniejszyć.
  • Mleko – zwykle trzymamy się mleka o obniżonej zawartości tłuszczu, ponieważ to właśnie mamy w lodówce, ale mleko pełne lub mleko odtłuszczone też będą w porządku. Możesz zastąpić je niesłodzonym mlekiem migdałowym lub kokosowym.
  • Masło –  masło jest prawie niezastąpione, prawie, bo stopiony olej kokosowy również jest pyszny. Używamy masła niesolonego, ale solone masło będzie działać jako zamiennik.
  • Jajka – jedno jajko jest wystarczające, aby dać odpowiednią strukturę i pomoże w tym, aby naleśniki były lekkie i puszyste.
  • Ekstrakt z wanilii – wanilia dodaje słodyczy i głębi smaku. Możesz też spróbować innych ekstraktów. Ekstrakt migdałowy jest również całkiem smaczny.

Przygotowanie krok po kroku

Te proste naleśniki są idealne dla dzieci. Aby je wykonać, wykonaj te proste kroki:

  1. Połącz suche składniki razem
  2. Rozpuść masło i zagotuj mleko
  3. Połącz mokre składniki razem
  4. Połącz suche i mokre składniki
  5. Naleśniki gotuj na gorącej patelni z masłem

Oto sekret puszystych naleśników: najpierw mieszaj suche i mokre składniki oddzielnie, a następnie połącz je tuż przed gotowaniem. Pamiętaj, że gdy te dwie mieszanki łączysz, rób to delikatnie. Nadmierne mieszanie ciasta naleśnikowego jest częstym błędem – czyni je ciężkimi i płaskimi, a nie puszystymi.

Mieszamy, dopóki nie zobaczymy grudek mąki. Jednak małe grudki nie zaszkodzą.

Jak udekorować pancakes?

Użyj swojej wyobraźni i udekoruj swoje pancakes jak dusza zapragnie. Oto kilka sugestii na dodatki:

  • Posyp na nie garść jagód, orzechów lub kawałków czekolady. Dodaj świeże jagody lub plasterki banana.
  • Przy wylaniu ciasta na patelnie, nałóż kilka cienkich plasterków truskawki lub banana na mokre ciasto. Następnie odwróć.
  • Dodaj skórkę cytrynową lub przyprawy, takie jak cynamon, gałka muszkatołowa lub ziele angielskie.
  • Dodaj kilka łyżek nasion lnu i owsa do ciasta.

Gotowe!