Jak przygotować idealne risotto?

Risotto jest obłędne w smaku, tzn. może być, ale pod warunkiem, że dobrze je przygotujecie. My znamy naprawdę świetny przepis, którym z chęcią się z Wami podzielimy. Oczywiście musicie zdawać sobie sprawę, że przygotowanie dobrego risotto nie jest trudne, acz jest czasochłonne.

Na początek przygotuj grzyby i ryż

Na początek zajmijmy się grzybami i to dzień wcześniej, bo musimy je zalać na całą noc. Najlepiej tutaj wybrać borowiki suszone, bo są zdrowe, ale mają też bardzo intensywny i mocny smak, który będzie wyczuwalny w tym daniu. Po całej nocy w wodzie borowiki (20 dag) odcedzamy i gotujemy przez około godzinę w osolonej wodzie. Po tym czasie przerzucamy je na rozgrzaną patelnię i smażymy na oliwie z oliwek. Dodajemy jeszcze 4 ząbki wyciśniętego czosnku i pokrojoną w kostkę cebulkę. Całość przesmażamy przez około 15 minut. Gdy grzyby są już gotowe możemy przejść do przygotowania ryżu. W tym przypadku musicie wiedzieć, że odpowiedni ryż ma duże znaczenie. Najlepiej wybrać taki, który na opakowaniu ma napis: „ryż do risotto”. Ewentualnie można wybrać ryż jaśminowy. Dzięki dużej ilości skrobi ryż nadaje potrawce kremową konsystencję. Na początek rozgrzewamy tłuszcz. Może to być oliwa z oliwek, na której przesmażamy ryż. Gdy będzie nieco zarumieniony, zalewamy go bulionem warzywnym i gotujemy aż zmięknie. Jeżeli chodzi o proporcje to na 40 dag ryżu potrzebować będziecie 2 litry bulionu.

Dobry bulion jest na wagę złota

Zacznijmy od tego, że obecnie borowiki suszone w dobrej cenie można łatwo znaleźć, zatem warto kupić je w dobrym sklepie. Jednocześnie mamy dla Was radę odnośnie bulionu. W tym przypadku lepiej nie kupować gotowych bulionów czy co gorsza używać kostek rosołowych. Bulion najlepiej przygotować samodzielnie. Otóż potrzebować będziecie wysokiego garnka, w którym umieszczacie 5 marchewek, tyle samo pietruszek, cały duży seler oraz por i dwie surowe cebule. Do tego dodajecie jeszcze dwa udka z kurczaka i całość zalewacie 4 litrami wody. Solicie i pieprzycie do smaku, ale to uczyńcie dopiero pod koniec gotowania. Po dwóch godzinach odlejcie dwa litry bulionu. Z pozostałego możecie wykonać zupę pomidorową krem, bądź zupę krem z wszystkich warzyw. Wystarczy tylko je zbendować i gotowe. Skoro już wiecie jak przygotować bulion, to można przejść do kolejnego etapu.

Kilogram fileta z kurczaka i warzywa

Kilogram fileta z kurczaka kroimy na drobną kostkę i przyprawiamy ziołami prowansalskimi. Smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Gdy już się zarumieni, dodajemy do niego pokrojoną fasolkę szparagową, szparagi, a także trzy kolorowy papryki, które rzecz jasna także kroimy w kostkę. Dla jeszcze lepszego smaku można dodać cukinię- także pokrojoną w kostkę. Wszystkie warzywa także lekko podsmażamy na patelni, na której znajduje się już kurczak. Gdy i one nabiorą nieco rumieńców to zalewamy je wodą i dusimy na małym ogniu. Gdy wszystkie składniki zmiękną dodajemy jeszcze wyciśnięty ząbek czosnku. Teraz można już do wysokiego i dużego garnka przełożyć warzywa z kurczakiem i dodać do nich ryż oraz grzyby. Całość mieszamy, a następnie dodajemy jeszcze pokrojone w kosteczkę pomidorki koktajlowe oraz 8 łyżek dużego koncentratu. Ponownie wszystko mieszamy i dusimy na małym ogniu przez około 30 minut. Dzięki temu smak dania będzie jeszcze lepszy, a przy tym wszystkie smaki będą intensywniejsze. Pozostaje już tylko…

Jak podać risotto?

Risotto możemy podawać z dodatkiem parmezanu. Najlepiej na ciepłe danie potrzeć ser. Smak będzie naprawdę genialny. Tę potrawę najlepiej jeść z dodatkiem pieczywa czosnkowego. Możecie wykonać je samodzielnie. Wystarczy tylko bagietka, którą kroicie na plastry. Na patelni przesmażacie 5 wyciśniętych ząbków czosnku- najlepiej przesmażyć je na oliwie z oliwek. Teraz łyżeczką należy nałożyć czosnek na bułkę i umieścić na kilka minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Po tym czasie pieczywko jest gotowe. Oczywiście risotto możecie jeść bez żadnych dodatków. Teraz można już zajadać się tym daniem. A jeżeli chodzi o wybór wina, to możemy Wam polecić wina pełne, takie jak Chardonnay z ciekawymi dymnymi nutami albo owocowego Pinot Grigio.

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij